Kuchnia

Notatnik Natalii

Przepis (forma o średnicy 26 cm):
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 jaj
200 ml śmietany 12%
200 g sera brie
6 małych gruszek - użyłam klapsy
70 g orzechów włoskich (już rozłupanych)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego


Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Dno ponakłuwaj widelcem.

Piekarnik włącz, a temperaturę ustaw na 180 st. C.

W misce wymieszaj śmietanę i jajka oraz sól i pieprz. Gruszki przekrój na pół i powykrawaj gniazda nasienne. Idealnie do tego sprawdza się łyżeczka do melona :) Gruszki pokrój na ósemki a następnie w poprzek na 3 części. Dodaj pokrojone owoce oraz rozłupane orzechy włoskie do masy śmietanowo-jajecznej. Całość przelej na dno ciasta. Na wierzch poukładaj pokrojony w plastry ser brie.

Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Tarta jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation